Reklama

COOKstok - film o kulinarnym blogowaniu

30/07/2013 10:30
Tak. Właśnie to. Jutro to zrobię. Już wyobrażam sobie końcowy efekt. Będzie dokładnie tak, jak na zdjęciu. Nie. Nie będzie łatwo. Niemożliwe, że można to ze sobą połączyć? W tak krótkim czasie? Tak. Smacznie wygląda. Na pewno jeszcze lepiej smakuje. Tak. Jutro będę miał pyszne śniadanie.

Dobre jedzenie nas fascynuje i zachwyca. Towarzyszy nam w ważnych momentach życia. Na randkach, uroczystościach, podczas podróży, czy służbowych spotkań.

A co jeśli chcemy sami zrobić smaczne danie? Skąd czerpiemy wiedzę jak je wykonać? Jeszcze kilka lat temu służyła temu książka kucharska. Dziś w poszukiwaniu kuchennych inspiracji zaglądamy do internetu. Wystarczy wpisać interesujące nas hasło w wyszukiwarce i w ciągu sekundy mamy do dyspozycji tysiące informacji.

Współczesnymi książkami kucharskimi są blogi kulinarne. Prowadzone są często nie przez profesjonalnych kucharzy, a pasjonatów gotowania, którzy szukają przepisów w zapomnianych książkach, czerpią inspiracje z opowieści babci. Próbują, udoskonalają, a następnie dzielą się przepisem z całym światem na swoim blogu.

- Nie jesteśmy specami, nie jesteśmy ekspertami. Nie pokazujemy czegoś, co na pewno robi się tak, czy inaczej. Chcielibyśmy zachęcać do tego, aby eksperymentować w kuchni, żeby się nie bać. Żeby próbować nowych smaków, nowych rzeczy, nowych połączeń. Uczymy się gotowania. Na blogu widać ten cały proces dochodzenia do właściwej kuchni. - opowiadają Iwona i Rafał Bortniczukowie, autorzy blogu Mr. & Mrs. Sandman.

- Chcielibyśmy nauczyć się myśleć smakiem bardziej globalnie. - dodają Magda i Adam Gendźwiłłowie, prowadzący blog Crust & Dust (kulinarny blog roku 2012) - Chcielibyśmy się nauczyć bardziej artystycznego podejścia do jedzenia. Przestać myśleć przepisami, składnikami, proporcjami, które gdzieś tam na jakieś karteczce są zapisane. Tak próbować potrawy, by bez żadnych dodatkowych wskazówek, umieć je dobrze doprawić i połączyć składniki, które wydają się nie do połączenia. To jest niesamowita umiejętność, którą podziwiamy u tych, którzy gotują najlepiej.

O takich pasjonatach opowiada film “COOKstok”. Twórca filmu, Wojtek Oksztol zebrał i utrwalił opowieści cenionych blogerów kulinarnych z Białegostoku.

- Podlasie słynie z wielokulturowości. Również w kuchni. Nasi lokalni blogerzy korzystają z tej wiedzy i dzielą się nią ze swoimi czytelnikami, często z drugiego końca kuli ziemskiej. Uznałem, że warto pokazać blogerów w krótkim filmie. Przedstawić ich historię, opowiedzieć dlaczego zdecydowali się prowadzić akurat takiego bloga. Pokazać jak gotują. - mówi twórca filmu, Wojtek Oksztol.
Pokaz filmu 31 lipca 2013 w kawiarni Labalbal o godzinie 18.
Kawiarnia LABALBAL - ul. Warszawska 21 lok. 3, Białystok

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do