Warzywo o bardzo ostrym i wyrazistym smaku jest doskonałym, naturalnym antybiotykiem. W czasie zmiennej pogody wiosennej czosnek świetnie sprawdza się jako lek na przeziębienia i stany zapalne gardła.
Wśród powszechnej wiedzy o właściwościach zdrowotnych tej bulwiastej rośliny, mało kto zdaje sobie sprawę, że dostarcza ona do organizmu nowej energii, ponieważ oczyszcza go z toksyn. Osoby mające kłopoty z krążeniem także nie powinny stronić od czosnku, podobnie jak zawałowcy i ci cierpiący na chorobę wieńcową. Ponadto świetnie odbudowuje florę bakteryjną po farmakologicznym leczeniu antybiotykami.
Wiele osób nie chce świadomie spożywać intensywnie pachnącego warzywa właśnie z racji długo utrzymującego się nieprzyjemnego zapachu. Jednak jest na to prosta rada. Wystarczy kilka minut po zjedzeniu ząbka czosnku skosztować kilka listów zielonej pietruszki dokładnie ją przeżuwając.
Osoby, które nie potrafią przełamać się do zjedzenia ząbków w całości mogą spróbować prostego przepisu na smaczną pastę, którą można przygotować zaledwie w kilka chwil.
1-3 ząbki świeżego czosnku utrzeć na miazgę, dodać natkę pietruszki lub selera, łyżkę masła i wymieszać. Smarować pieczywo. Życzymy smacznego.
Czosnek jest dobry na wszystko :D
Uwielbiam czosnek, mogę go jeśc codziennie :)