Reklama

Czosnek pod ręką zawsze się przyda

08/05/2013 14:00
Warzywo o bardzo ostrym i wyrazistym smaku jest doskonałym, naturalnym antybiotykiem. W czasie zmiennej pogody wiosennej czosnek świetnie sprawdza się jako lek na przeziębienia i stany zapalne gardła.

Wśród powszechnej wiedzy o właściwościach zdrowotnych tej bulwiastej rośliny, mało kto zdaje sobie sprawę, że dostarcza ona do organizmu nowej energii, ponieważ oczyszcza go z toksyn. Osoby mające kłopoty z krążeniem także nie powinny stronić od czosnku, podobnie jak zawałowcy i ci cierpiący na chorobę wieńcową. Ponadto świetnie odbudowuje florę bakteryjną po farmakologicznym leczeniu antybiotykami.

Wiele osób nie chce świadomie spożywać intensywnie pachnącego warzywa właśnie z racji długo utrzymującego się nieprzyjemnego zapachu. Jednak jest na to prosta rada. Wystarczy kilka minut po zjedzeniu ząbka czosnku skosztować kilka listów zielonej pietruszki dokładnie ją przeżuwając.

Osoby, które nie potrafią przełamać się do zjedzenia ząbków w całości mogą spróbować prostego przepisu na smaczną pastę, którą można przygotować zaledwie w kilka chwil.

1-3 ząbki świeżego czosnku utrzeć na miazgę, dodać natkę pietruszki lub selera, łyżkę masła i wymieszać. Smarować pieczywo. Życzymy smacznego.

(ASM)

 
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    UbE - niezalogowany 2013-05-08 14:35:59

    Czosnek jest dobry na wszystko :D

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Beata - niezalogowany 2013-05-08 14:05:35

    Uwielbiam czosnek, mogę go jeśc codziennie :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do