Reklama

Jedz piwo

04/08/2013 15:30
Nie, w tytule nie ma błędu. Piwo nadaje się nie tylko do ochłody w letnim skwarze, ale również może stać się podstawą fantastycznego dania.

Wiedzą o tym nasi zachodni sąsiedzi. Wiedzą ci z południa. Dziw bierze, że u nas, w kraju z tak szerokimi tradycjami browarniczymi, zupy czy gulasze piwne nie cieszą się zbytnią popularnością. Fakty Białystok, jako załoga zdeklarowanych piwoszy, choć nie ochlaptusów spieszą z pomocą. Oto nasz przepis na gulasz piwny.

Składniki:

- 500g mięsa wieprzowego (najlepiej łopatki)
- 2 duże cebule
- 2-3 czerwone papryki
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- ziele angielskie
- łyżeczka kminku
- 1 kromka razowego chleba
- sól
- pieprz
- butelka piwa
- mąka
- olej (można zastąpić smalcem)

Mieso myjemy i osuszamy. Kroimy w średnią kostkę, oprószamy papryką i mąką i przesmażamy. Kiedy już się trochę zetnie, dodajemy cebulę, potem paprykę. Kiedy papryka puści soki, przekładamy do garnka. Posypujemy kminkiem i dolewamy połowę piwa (uwaga – od gorąca może się dynamicznie spienić). Dodajemy zziele angielski. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Razowy chleb kruszymy i dodajemy do garnka razem z połową piwa, pozostałymi przyprawami. Gotujemy jeszcze okołow 20 minut. Taki gulasz możemy podawać z ziemniakami, knedlami, kopytkami, ale także ryżem – choć za to niejeden Czech, lub Niemiec obraziłby się nie na żarty. Ot, budka z piwem, wersja deluxe. Smaczna i sycąca!

(PW)

 
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do