Spécialité de la maison (fr.) to specjalność, danie typowe dla jakiegoś lokalu, restauracji, danie firmowe czy też popisowe. W najprostszym tłumaczeniu i na nasz użytek to specjalność domu czyli popisowe danie w kuchni domowej.
W moim domu takim spécialité de la maison są rolady. Uwielbiam rolady, ich przygotowanie nie jest bowiem trudne, a na stole za każdym razem zachwycają gości. Rolada to naprawdę nietrudne, a bardzo efektowne danie. Sami popatrzcie!
Rolada serowa pojawia się na naszym stole wtedy, gdy jest nas więcej, ponieważ nakarmić nią można i z 10 osób! Jest pyszna, elegancka, robi się ją naprawdę łatwo, ale niestety nie należy do tych najbardziej dietetycznych. Namawiam jednak bardzo do zrobienia tej potrawy, bo jest stanowczo lepszą i zdrowszą alternatywą dla panierowanego kotleta (!).
Składniki:
4 jajka
25 dkg majonezu
25 dkg sera żółtego (startego na tarce jarzynowej)
0,5 kg mięsa mielonego
1 papryka (pokrojona w kostkę)
30 dkg pieczarek (pokrojonych w cieniutkie plasterki)
pęczek natki
przyprawy (sól, pieprz naturalny, tymianek)
(ilość i rodzaj przypraw należy dostosować do własnego gustu, ja podałam tylko te lubiane przez moich bliskich)
Wykonanie:
- jajka, majonez i ser żółty wymieszać
- dużą blachę (z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na
nią powyższą masę
- piec ok. 20 minut
- wyjąc, gorące zwinąć w rulon i pozostawić do wystygnięcia
- mięso wyrobić z papryką, pieczarkami i natką, dodać ulubione przyprawy i
wyłożyć na ciasto
- całość zrolować i piec ok. 30 - 40 min. w tem. ok. 180 stopni
Koniecznie trzeba wypróbować!