Reklama

Pieczenie chleba wcale nie jest takie trudne

28/01/2022 08:03

Na zimowe śniadania i kolację proponujemy pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z gotowej mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich.

Jeśli znudziło Wam się tradycyjne pieczywo – proponujemy pyszny chleb bezglutenowy z dodatkiem suszonej żurawiny! Przygotujecie go z mieszanki do wypieku chleba jasnego z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny, nasion słonecznika i orzechów włoskich. Idealny do śniadań i kolacji!

Składniki:

- 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba jasnego (np. marki Ocelio)

- 470g wody

- 30g oleju

- 2 łyżki siemienia lnianego

- 3 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich

- 3 łyżki słonecznika

- 100g żurawiny

Przygotowanie:

1. Mąkę, wodę oraz olej wymieszać w misce i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Nastawić piekarnik na 220 st. C.

3. Pozostałe składniki oprószyć łyżką mieszanki i po wyrośnięciu wymieszać z ciastem na chleb.

4. Keksówkę wysmarować olejem i przełożyć do niej ciasto na chleb.

5. Po umieszczeniu w piekarniku zmniejszyć temperaturę na 200 st. i piec przez 40 minut. Smacznego!

(BL)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do