
Rozmawiano o zdrowej żywności, degustowano regionalne dania, ale przede wszystkim wspólnie spędzono czas. W spotkaniu pod hasłem „Kultura Podlasia – kuchnią pachnąca”, które odbyło się w czwartek, 25 stycznia, udział wzięło około 250 osób – wśród nich marszałek Artur Kosicki. Partnerem wydarzenia było Województwo Podlaskie.
- Serdecznie wam dziękuję za organizację i uczestnictwo w tych spotkaniach. Dzięki nim mam okazję poznawać wspaniałych ludzi ze wspaniałymi pomysłami. Jak już mówiłem nie raz – jestem fanem seniorów, bardzo cenię wasze zdanie i zawsze z największą przyjemnością biorę udział w obiadach czwartkowych. Robicie bardzo dobrą pracę dla naszych mieszkańców – mówił Artur Kosicki.
Uczta duchowa
Imprezę zorganizował podlaski oddział Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków (PSD). Jak przekonywała prezes fundacji Danuta Roszkowska, żyjemy w czasach ogromnego napięcia społecznego, a spotkania podobne do czwartkowego, mają pomóc to napięcie rozładować.
- Widzimy się jak zwykle przy stole, ponieważ jest to piękny mebel, który ludzi integruje, jednoczy i każdy ma tutaj swoje miejsce. Chciałabym, aby była to taka uczta duchowa, bo najważniejsze jest to, co się dzieje w naszych sercach – zaznaczyła.
Podziękowała ona w imieniu wszystkich zgromadzonych Marszałkowi Województwa Podlaskiego za wsparcie działań seniorów i owocną współpracę przy organizacji wydarzenia.
- Współpracowałam z różnymi marszałkami, ale nie znam marszałka, który byłby bardziej otwarty niż pan Artur Kosicki na środowiska ludzi chorych, niepełnosprawnych, starszych. Chylę czoła i bardzo dziękuję – dodała.
Uczta na talerzu
Spotkanie było okazją do spędzenia czasu z kulturą w różnych wymiarach. Towarzyszyły mu: muzyka, śpiew, wiersze, wspólne przygotowywanie i degustacja potraw. Wśród przygotowanych dań znalazły się surówka z marchewki na bazie czosnku, sałatka jarzynowa, babka ziemniaczana z sosem grzybowym i kapuśniak na wędzonce z kminkiem.
- Nasze spotkanie dzisiejsze jest pachnące czosnkiem, kminkiem, wędzonką, czyli tym, co na Podlasiu zawsze się praktykowało – przypomniała prezes PSD.
Licznie uczestniczący w imprezie białostoczanie zgodnie podkreślali, że dzięki takim wydarzeniom mogą lepiej poznać tajniki zdrowej diety, ale przede wszystkim miło spędzić czas.
- Takie wydarzenia dają niesamowity zastrzyk wiedzy na temat żywienia – jak postępować, jak ćwiczyć. Są niezwykle przydatne dla diabetyków i ich rodzin. Poza tym przyjemnie jest zintegrować się w gronie rówieśników – przyznała Regina Kalinowska z Białegostoku.
W czwartkowym spotkaniu uczestniczyła również Agata Puchalska, dyrektor Departamentu Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Promocji w urzędzie marszałkowskim.
To pierwsze z cyklu czterech spotkań przeznaczonych tym razem dla mieszkańców Białegostoku. Kolejne odbędzie się w najbliższą środę, 31 stycznia. Następne dwa z kolei pod hasłem „Kultura Podlasia – ziołami pachnąca” – 6 i 13 lutego. Po bezpłatne wejściówki można się zgłaszać do siedziby stowarzyszania przy ul. Warszawskiej 23.
(Źródło i foto: podlaskie.eu/ oprac. KA)
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie