Reklama

Pora na grillowanie

28/04/2013 15:30
Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie.  To świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Polacy uwielbiają grilla!

Szacuje się, że w ciągu roku organizujemy około 32 milionów grillowych imprez. Grillowanie jest bardzo przyjemne z kilku powodów. Przede wszystkim dlatego, że gotujemy na powietrzu, a nie w dusznej kuchni. Poza tym tak przyrządzone dania są bardzo smaczne i różnią się od tych jadanych na co dzień - gotowanych, pieczonych, smażonych, duszonych. Ponadto do ich obróbki nie trzeba używać tłuszczu, co zmniejsza ich wartość kaloryczną.

Dziś mamy dla was kilka pomysłów na grilla. Przecież zaczęła się już Wielka Majówka.
Szaszłyki ratatouille z grilla
1 bakłażan
2 mniejsze cukinie
2 papryki czerwone
12 większych pieczarek
oliwki zielone (opcjonalnie)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
pieprz i sól
szpadki do szaszłyków

Szpadki (jeśli są drewniane) zanurz w wodzie. Bakłażana umyj i pokrój w dużą kostkę, oprósz solą.Cukinię i paprykę umyj, pokrój na duże kawałki, a pieczarki na połówki.

Wymieszaj oliwę z wyciśniętym czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem.

Rozpal grill ogrodowy, na szpadki nabijaj na przemian osuszonego papierowym ręcznikiem bakłażana, paprykę, cukinię, pieczarki i oliwki (można je pominąć). Posmaruj całość przygotowaną oliwą i połóż na ruszcie.

Opiekaj szaszłyki przez około 15 minut często przewracając i smarując pozostałą oliwą.

 
Grillowane ziemniaki faszerowane serem, cukinią i papryką
4 duże podłużne ziemniaki
2 małe papryki czerwone
1 mała cukinia
8 łyżek startego sera żółtego
4 łyżki oliwy
sól i pieprz

Dokładnie umyj ziemniaki i gotuj je przez 15 minut w osolonym wrzątku. Ostudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki, wydrąż połowę miąższu, posmaruj niewielką ilością oliwy.

Oczyść paprykę i drobno pokrój, cukinię pokrój w kosteczkę. Wymieszaj cukinię z papryką, dopraw solą i pieprzem. Do każdej połówki ziemniaka nałóż po 1/2 łyżki sera, mieszankę warzyw, a na wierzch pozostały ser.

Ziemniaki ułóż na kawałkach folii aluminiowej posmarowanej oliwą, ostrożnie zawiń.
Rozgrzej grill ogrodowy, piecz ziemniaki przez około 15 minut.

 
Boczek z grilla faszerowany mięsem mielonym
boczek chudy
około pół kilo mięsa mielonego z łopatki
przyprawa do mięsa mielonego
przyprawa do boczku

Plastry boczku przypraw przyprawą do boczku, a mięso mielone posyp przyprawą do mięsa i wymieszaj. Przekładaj boczek mięsem i nitką okręcaj boczek.

Rozgrzej grill ogrodowy, piecz przygotowany boczek przez 20 minut, od czasu do czasu obracając.
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Maja - niezalogowany 2013-04-29 16:51:00

    Ja też mam bardzo dobry przepis na grilla, tani i moje dzieci lubią :) Potrzebny jest ser żółty, czosnek w proszku, dwie lub trzy łyżki majonezu i chleb. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach dodać czosnku i majonez. Ładnie wymieszać, następnie posmarować chleb grubsza warstwą, przykryć drugą kromką, zawinąć w folie i na grilla podpiec z obu stron :D

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Marta - niezalogowany 2013-04-29 16:43:27

    A kto nie lubi :P

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Pati - niezalogowany 2013-04-29 09:48:33

    Uwielbiam grillowac :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do