Reklama

Rosyjska klasyka

24/02/2013 16:30
Bliny gryczane z dodatkami kojarzą się nam z czymś luksusowym. Zwłaszcza, jeśli w roli dodatku występuje kawior.

Bliny  to tradycyjne danie rosyjskie, kojarzone głównie z Maslenicą. Bliny symbolizują słońce i wypiekane były w czasie Maslenicy, kiedy to świętowano koniec zimy i oddawano cześć Bogu Słońca Jaryle. Pogrzeb Jaryły urządzano w ostatnich dniach czerwca, po Sobótce.

Bliny jednak można jeść o każdej porze roku.

Gryczane placki to doskonała baza do przeróżnych dodatków. Świetnie smakują ze śledziem, gotowanym jajkiem, kwaśną śmietaną, łososiem... Niektórzy podają je także na słodko - z  miodem lub posiekanym arbuzem.

Naszym typem są bliny z kwaśną śmietaną i marnowanym śledziem :)
Składniki
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej
1 żółtko
50 ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia

Dodatki:
gęsta śmietana 18%, cienko pokrojony wędzony łosoś, koperek, kawałki cytryny, posiekany marynowany śledź,  kawior, ugotowane, posiekane jajko na twardo

Przygotowanie:

Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać natychmiast po usmażeniu, jeszcze gorące.

Smacznego!

(redakcja)
Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Nikita - niezalogowany 2013-02-25 09:10:31

    Świetny pomysł na kolacę w gronie przyjaciół! Przepis tu podany jest prostszy od innych, a więc tym bardziej godny wypróbowania!!!!! Dodam od siebie, że bliny po usmażeniu, do momentu podania można przetrzymać w gorącym piekarniku

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Piotrek - niezalogowany 2013-02-24 22:12:46

    Mhhhh.... a białoruskie bliny! Te są najlepsze :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Marek - niezalogowany 2013-02-24 21:02:06

    Aż ślinka cieknie, powinniście gdzieś te swoje dania serwować;)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis
  • Awatar użytkownika
    Tomasz W. - niezalogowany 2013-02-24 17:03:41

    Jak dla mnie to bliny w każdej postaci!

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do