Bliny gryczane z dodatkami kojarzą się nam z czymś luksusowym. Zwłaszcza, jeśli w roli dodatku występuje kawior.
Bliny to tradycyjne danie rosyjskie, kojarzone głównie z Maslenicą. Bliny symbolizują słońce i wypiekane były w czasie Maslenicy, kiedy to świętowano koniec zimy i oddawano cześć Bogu Słońca Jaryle. Pogrzeb Jaryły urządzano w ostatnich dniach czerwca, po Sobótce.
Bliny jednak można jeść o każdej porze roku.
Gryczane placki to doskonała baza do przeróżnych dodatków. Świetnie smakują ze śledziem, gotowanym jajkiem, kwaśną śmietaną, łososiem... Niektórzy podają je także na słodko - z miodem lub posiekanym arbuzem.
Naszym typem są bliny z kwaśną śmietaną i marnowanym śledziem :)
Składniki
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 szklanki ciepłego mleka
100 g mąki pszennej
250 g mąki gryczanej
1 żółtko
50 ml roztopionego masła
1 łyżeczka soli
olej roślinny do smażenia
Wymieszać drożdże z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W większej misce wymieszać przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodać podrośnięte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać ciasto łyżką stołową. Bliny smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać natychmiast po usmażeniu, jeszcze gorące.
Świetny pomysł na kolacę w gronie przyjaciół! Przepis tu podany jest prostszy od innych, a więc tym bardziej godny wypróbowania!!!!! Dodam od siebie, że bliny po usmażeniu, do momentu podania można przetrzymać w gorącym piekarniku
odpowiedz
Zgłoś wpis
Piotrek - niezalogowany
2013-02-24 22:12:46
Mhhhh.... a białoruskie bliny! Te są najlepsze :)
odpowiedz
Zgłoś wpis
Marek - niezalogowany
2013-02-24 21:02:06
Aż ślinka cieknie, powinniście gdzieś te swoje dania serwować;)
odpowiedz
Zgłoś wpis
Tomasz W. - niezalogowany
2013-02-24 17:03:41
Jak dla mnie to bliny w każdej postaci!
odpowiedz
Zgłoś wpis
Podziel się swoją opinią
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Świetny pomysł na kolacę w gronie przyjaciół! Przepis tu podany jest prostszy od innych, a więc tym bardziej godny wypróbowania!!!!! Dodam od siebie, że bliny po usmażeniu, do momentu podania można przetrzymać w gorącym piekarniku
Mhhhh.... a białoruskie bliny! Te są najlepsze :)
Aż ślinka cieknie, powinniście gdzieś te swoje dania serwować;)
Jak dla mnie to bliny w każdej postaci!