Reklama

Gofry zje nawet największa maruda i niejadek

11/12/2021 08:08

Jesień w pełni a więc czas na odrobinę domowego szaleństwa. Dzieciaki mleczaki, głowni bohaterowie projektu sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka polecają zaszaleć w kuchni i przygotować gofry. Lubicie gofry, macie sprawdzony przepis? Dzieciaki mleczaki uwielbiają takie łakocie, i chcą się z Wami podzielić ich tajnym przepisem. Oto on:

Potrzebne Ci będą:

- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej

- 2 szklanki mleka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1/3 szklanki (80 ml) oleju słonecznikowego

- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Sposób przygotowania:

Pamiętajmy aby gofry przygotowywać z osobą dorosłą. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno. Kolejno do naczytania dodajemy wszystkie składniki i miksujemy. W ten sposób mamy gotowe ciasto na gofry. Gofrownicę rozgrzewamy. Porcję ciasta przelewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Gotowe.

Gofry możemy podać na przykład z bitą śmietaną i owocami. Pyyyyyychota.

(BL)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do