Sezon grillowy trwa. Zostało nam jeszcze kilka tygodni, kiedy możemy skorzystać z dobrej pogody i jeść na powietrzu. Grillujmy więc. Jednak tym razem nie tradycyjnie – mięso, ale rybę.
Potrzebujemy:
-pół kilograma ryby – najlepiej łososiowatej (ważne by nie była bardzo chuda)
-dwóch cebul
-dwóch czerwonych papryk
-małego kłącza imbiru, albo imbiru w proszku
-pieprzu
-soli
-sosu sojowego
-ostrej papryki
-cytryny
Sos sojowy, sok z cytryny, pieprz, sól i ostrą paprykę mieszamy z odrobiną startego imbiru. Rybę kroimy w większą kostkę i wrzucamy do marynaty na przynajmniej godzinę. Paprykę i cebulę kroimy w kostki podobnej wielkości. Naprzemiennie nadziewamy wszystko na patyczki. Grillujemy około piętnastu minut, co jakiś czas obracając.
Ale szaszłyki to jedno. Drugie to sosy, z jakimi ją zjemy, a jakie mają wyciągnąć z niej jak najwięcej interesującego smaku. Proponujemy kilka pozycji.
Tzatziki:
-300 g jogurtu pełnotłustego
-1/2 ogórka lub cukinii
-1 ząbek czosnku
-1/4 szklanki posiekanej mięty, albo koperku
-1 łyżka oliwy
-1 łyżka octu winnego
-sól
-pieprz
Ogórka, lub cukinię kroimy w małe kawałki, albo ścieramy na grubych okach tarki. Wszystkie składniki mieszamy.
Sos chrzanowy:
-2,5 łyżki startego chrzanu
-5 łyżek majonezu
-5 łyżek gęstej śmietany
-2,5 łyżki soku z cytryny
-sól
-pieprz
Składniki wymieszać.
Sos rémoulade:
-1 żółtko
-1 łyżka musztardy
-150 ml oleju słonecznikowego
-pół łyżeczki octu winnego (opcjonalnie)
-sól
-pieprz
Za pomocą miksera utrzeć jajko z musztardą i octem. Miksować około 3 minuty. Nie przerywając, stopniowo bardzo powoli dodawać olej. Przyprawić i miksować nadal – do zgęstnienia.
Salsa verde:
-1/3 szklanki posiekanej pietruszki
-1/3 szklanki posiekanej bazylii
-1/3 szklanki posiekanego szczypioru
-1/3 szklanki posiekanej mięty
-1/3 szklanki posiekanych kaparów
-1 ząbek czosnku
--1/3 szklanki dobrej gatunkowo oliwy
Składniki wymieszać.
Sos chilli:
-5 średnich papryczek chilli
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka startego imbiru
-7 łyżek cukru
-80 ml octu ryżowego lub balsamicznego
-sól
Papryczki kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona. Kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy do rondla, wraz z czosnkiem i imbirem. Zalewamy octem, wsypujemy cukier i sól. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż zgęstnieje i złapie konsystencję syropu.
Guacamole:
-2 dojrzałe awokado
-pół limonki albo cytryny
-pół dużego obranego ze skórki, drobno pokrojonego pomidora
-pół papryczki chilli
-mała czerwona cebula
-łyżka świeżej kolendry
-sól
-pieprz
Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem ucieramy.
Do wyboru do koloru. Z jednym z tych sosów, Wasza grillowana ryba na pewno stanie się hitem. Bo w końcu ile razy można jeść tę samą nudną karkówkę? Smacznego!
Komentarze opinie