Reklama

Łososiowe szaszłyki z sosem

18/08/2013 15:30
Sezon grillowy trwa. Zostało nam jeszcze kilka tygodni, kiedy możemy skorzystać z dobrej pogody i jeść na powietrzu. Grillujmy więc. Jednak tym razem nie tradycyjnie – mięso, ale rybę.

Potrzebujemy:
-pół kilograma ryby – najlepiej łososiowatej (ważne by nie była bardzo chuda)
-dwóch cebul
-dwóch czerwonych papryk
-małego kłącza imbiru, albo imbiru w proszku
-pieprzu
-soli
-sosu sojowego
-ostrej papryki
-cytryny

Sos sojowy, sok z cytryny, pieprz, sól i ostrą paprykę mieszamy z odrobiną startego imbiru. Rybę kroimy w większą kostkę i wrzucamy do marynaty na przynajmniej godzinę. Paprykę i cebulę kroimy w kostki podobnej wielkości. Naprzemiennie nadziewamy wszystko na patyczki. Grillujemy około piętnastu minut, co jakiś czas obracając.

Ale szaszłyki to jedno. Drugie to sosy, z jakimi ją zjemy, a jakie mają wyciągnąć z niej jak najwięcej interesującego smaku. Proponujemy kilka pozycji.
Tzatziki:
-300 g jogurtu pełnotłustego
-1/2 ogórka lub cukinii
-1 ząbek czosnku
-1/4 szklanki posiekanej mięty, albo koperku
-1 łyżka oliwy
-1 łyżka octu winnego
-sól
-pieprz

Ogórka, lub cukinię kroimy w małe kawałki, albo ścieramy na grubych okach tarki. Wszystkie składniki mieszamy.
Sos chrzanowy:
-2,5 łyżki startego chrzanu
-5 łyżek majonezu
-5 łyżek gęstej śmietany
-2,5 łyżki soku z cytryny
-sól
-pieprz

Składniki wymieszać.
Sos rémoulade:
-1 żółtko
-1 łyżka musztardy
-150 ml oleju słonecznikowego
-pół łyżeczki octu winnego (opcjonalnie)
-sól
-pieprz

Za pomocą miksera utrzeć jajko z musztardą i octem. Miksować około 3 minuty. Nie przerywając, stopniowo bardzo powoli dodawać olej. Przyprawić i miksować nadal – do zgęstnienia.
Salsa verde:
-1/3 szklanki posiekanej pietruszki
-1/3 szklanki posiekanej bazylii
-1/3 szklanki posiekanego szczypioru
-1/3 szklanki posiekanej mięty
-1/3 szklanki posiekanych kaparów
-1 ząbek czosnku
--1/3 szklanki dobrej gatunkowo oliwy

Składniki wymieszać.
Sos chilli:
-5 średnich papryczek chilli
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka startego imbiru
-7 łyżek cukru
-80 ml octu ryżowego lub balsamicznego
-sól

Papryczki kroimy wzdłuż i usuwamy nasiona. Kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy do rondla, wraz z czosnkiem i imbirem. Zalewamy octem, wsypujemy cukier i sól. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż zgęstnieje i złapie konsystencję syropu.
Guacamole:
-2 dojrzałe awokado
-pół limonki albo cytryny
-pół dużego obranego ze skórki, drobno pokrojonego pomidora
-pół papryczki chilli
-mała czerwona cebula
-łyżka świeżej kolendry
-sól
-pieprz

Awokado obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem ucieramy.

Do wyboru do koloru. Z jednym z tych sosów, Wasza grillowana ryba na pewno stanie się hitem. Bo w końcu ile razy można jeść tę samą nudną karkówkę? Smacznego!

(PW)
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do