Reklama

O tej porze roku spróbujcie botwinki ze smażoną cebulką

14/08/2021 08:10

Sezon letni obfituje w świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warto to wykorzystać i dostosować w tym czasie swoje menu do składników oferowanych przez naturę. Jednym z nich jest botwinka, z której liście oraz bulwy mogą stanowić doskonałą bazę dla pysznej i pożywnej zupy z dodatkiem ziemniaków i smażonej cebuli.

Składniki (4 porcje):

- 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami

- 1,2 litra bulionu

- 1 ząbek czosnku

- 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)

- 2–3 łyżeczki pokrojonego koperku

- 1 łyżeczka cukru

- 2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)

- śmietana do zupy (ilość według uznania)

Sos słodko-kwaśny:

- 4 jajka

- ok. 800 g ziemniaków

- 1 duża cebula

- olej Rapso

Wykonanie :

1.Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.

2.Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków - gotuj 5 minut.

3.Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.

4.Dodaj pokrojony drobno lubczyk.

5.Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem i octem dla smaku.

6. Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.

7.Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem.

(Źródło: http://flypr.newslink.pl/ oprac. Kalina)

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo fakty.bialystok.pl




Reklama
Wróć do