Podczas nowego cyklu "Historie Kuchenne", prezentowane będą ciekawe filmy skierowane do amatorów i pasjonatów sztuki kulinarnej. Dodatkowo każdy pokaz wzbogacony będzie degustacją.
Celem pokazów organizowanych przez Białostocki Ośrodek Kultury jest promowanie idei Slow Food. Jest to międzynarodowa organizacja typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: "ochrona prawa do smaku". Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.
Odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania - nowy sposób bycia, lansowany przez Slow Food - będzie hasłem pokazów w ramach cyklu "Historie kuchenne". Tytuł cyklu nawiązuje do tytułu szwedzkiego filmu oraz jest rozwinięciem organizowanych przez BOK spotkań "Ciekawi Świata" - bo czy można lepiej i pełniej poznawać i doświadczać świat jeśli nie przez kuchnie?
Cykl rozpocznie się 18 marca 2013, pokazem filmu Macieja Kowalczuka - "Wtajemniczeni".
Pokaz rozpocznie się o godz. 18.00 w klubie FAMA.
Po pokazie zapraszamy na dyskusję z reżyserem oraz degustację regionalnych podlaskich smakołyków.
Wtajemniczeni
film dokumentalny, prod. Polska, 2012, Film Produkcja/Canal+ Cyfrowy
Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, po raz trzeci uznany za najlepszego kucharza świata, może mieć coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca? Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej restauracji elBulli, a dzisiaj z barcelońskiej Tickets I 41°, to zupełnie inny kulinarnie biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Oraz czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazłby wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku lub panią Krystyną z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku? Odpowiedzi są tylko dla wtajemniczonych.
Wstęp na pokaz + degustację: 8 zł
emeryci, licealiści i studenci oraz posiadacze biletów z cyklu CIEKAWI ŚWIATA: 5 zł
Oj dzieje się, oj dzieje!
Smaczne filmy :)
Jak zdobyć bilet z cyklu ciekawi świata?