Rabarbar kojarzy się z kuchnią babci. Kwaśne, aromatyczne łodygi maczane w cukrze to dla wielu z nas smak dzieciństwa.
Służy jako dodatek do soków (np. z malinami), tudzież placków drożdżowych, rzadziej do drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego.
Rabarbar zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co zjedzenie dużej jego ilości usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe.
Jednak od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Zwłaszcza, że rabarbarowy sezon jest bardzo krótki.
Dziś proponujemy Wam Rabarbarotkę, czyli kruche ciasto z rabarbarem.
Składniki:
co najmniej 0,5 kg rabarbaru
dwie łyżeczki cukru kryształu
cynamon
kisiel żurawinowy
500 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
250 g masła, zimnego
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Przepis na kruche ciasto standardowy - Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem pokrojonym w kosteczkę, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko w kulę, schłodzić w lodówce pół godziny (można również włożyć wszystkie składniki do malaksera i zmiksować).
Rabarbar trochę obrać z nitek, umyć, pokroić na małe kawałeczki i uprażyć na suchej patelni i cukrem, aż rabarbar puści sok, a cukier zacznie się rumienić i ładnie pachnieć karmelem.
Kiedy ciasto się schłodzi, dzielimy je na dwie części. Połową wykładamy do blaszki ( ja miałam małą 25x25 , ale lepiej wziąć większą, ciasto będzie cieńsze. wyklejamy ciastem blaszkę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 min.
Po tym czasie wyciągamy niedopieczone ciasto, sypiemy na nie kisiel prosto z paczki (proszek), na proszek wykładamy rabarbar, który posypujemy cynamonem i drugą połową ciasta w charakterze kruszonki.
Całość wstawiamy do pieca na mniej więcej 15 min, może krócej, aż kruszonka się zarumieni.
Pyszniutko wygląda!
Może wypróbuję przepis :)
Smakowite :)
Labalbal??? hehe